Следвайте Гласове в В общонационалния поход се включиха хора от София,

...
Следвайте Гласове в В общонационалния поход се включиха хора от София,
Коментари Харесай

Мир и неутралитет за България: Стотици граждани на шествие против оръжието за Украйна

Следвайте " Гласове " в 
В общонационалния поход се включиха хора от София, Варна, Силистра, Велико Търново, Свищов, Горна Оряховица, Ямбол, участваха и политически лица

Граждани се събраха пред Народното събрание, с цел да изразят митинга си против изпращането на оръжия в Украйна, за решаването на спора по кротичък път, както и против изпращането на жива мощ към военния спор.
Според протестиращите вероятно изпращане на оръжия от България към Украйна би означавало и евентуална готовност на жива мощ, предава Българска телеграфна агенция.

Снимка: Българска телеграфна агенция

Гражданската самодейност " Майки против войната " провеждат подписка за спокойно решение на военния спор и неизпращане на оръжия в Украйна, както и за опазване на неутралитет от България. Подписката ще бъде импортирана в Народното събрание, президентството и Министерския съвет.
 

Снимка: Българска телеграфна агенция
Да се причислят към жителите пред Народното събрание са поканени всички политически сили, като  присъстваха и представители на " Българска социалистическа партия за България ".
От първия ден поддържаме това България да не взе участие във войната, да не изнасяме оръжие, България да бъде страната на мира, проблемите да се вземат решение по либерален метод, а не посредством жертви и убийства и изпращане на оръжие. Ясно е какво желаят нашите гласоподаватели и по тази причина в този момент съм тук, сподели пред публицисти заместник-председателят на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски.
В отговор на въпрос по какъв начин ще разяснява декларираното желание от съпредседателя на " Продължаваме Промяната " Кирил Петков да подаде правосъден иск против него, Свиленски сподели, че всеки българин има право да се обърне към съда.
Общобългарски поход се провежда по същото време в огромните градове в страната.
 

Снимка: Българска телеграфна агенция
Подписи за мир и неутралитет на България във войната в Украйна събираха през днешния ден в центъра на Силистра, предава Българска телеграфна агенция.
Според уредниците от Движение " Майки против войната " това е напълно гражданска самодейност и цели да се покаже отношението на българския народ към решението за изпращане на оръжие в Украйна и директното или индиректно замесване на България в спора.
" Искаме България да се погрижи първо за себе си и личните си деца и бедстващите хора в страната. Да изпращаме военна техника, в случай, че нямаме задоволително за личната си войска, за нас е неправилно ", сподели Милена Хорозова, уредник на самодейността.
Събраните подписи ще бъдат обработени в електронен вид и ще бъдат импортирани в Народното събрание.
Жители на Велико Търново, Свищов и Горна Оряховица също се включиха в самодейността " Общобългарски поход за мир и неутралитет ", оповестява още Българска телеграфна агенция.
 

Снимка: Българска телеграфна агенция
Хората се събраха пред паметника " Майка България " във Велико Търново с цел да заявят, че са срещу изпращане на военна помощ към Украйна и че не са съгласни с решението на Народното събрание. Те показаха, че са научили за самодейността от обществените мрежи.
" Изпращането на оръжие до Украйна няма да докара до мир, а до ескалация на напрежението в цяла Европа, този спор сред двата приятелски народа е подклаждан извън, а това което ни тормози, е че в Народното събрание доминират нападателно мислещи хора ", сподели Татяна Илиева, която е от Свищов, само че взе участие в митинга, с цел да съобщи своето мнение.
" Оръжието не е решение, което може да докара до мир, единствено мирни договаряния могат да оказват помощ ", уточни Татяна Димитрова от село Вардим. " За да има мир не може да се поддържа нито едната, нито другата страна в този спор, рационално би трябвало да се подходи към националния интерес на българската страна ", уточни Илия Илиев от Горна Оряховица.
" Протестирам, както против войната, по този начин и против въвеждането на еврото без референдум, тъй като влизайки в еврозоната ние ще вземем и активите и пасивите на страните членки ", сподели великотърновецът Петко Ганчев. Част от участниците в митинга се подписаха в подписка, чиято цел е в границите на идващите две години да стартират договаряния за овакантяване на Европейския съюз или за оставане в него с по-добри условия за България.
Десетки варненци също се включиха през днешния ден в похода и се оповестиха срещу изпращането на оръжия за Украйна или други страни отвън НАТО и Европейски Съюз.
 

Снимка: Българска телеграфна агенция
Според един от основателите на митинга - Георги Великов, решението на Народното събрание да подкрепим Украйна с военна помощ ни въвлича в спор, с който страната ни няма и не би трябвало да има нищо общо. България би трябвало да приема хора, които са потърпевши, да им оказва помощ, да изпраща филантропична помощ, само че не и да се меси, уточни Великов.
Той посочи, че е подкрепил митинга, тъй като е преподавател и това го кара да се замисля какво ще е бъдещето на децата в страната ни.
 

Снимка: Българска телеграфна агенция
НАТО има защитна функционалност, а и Украйна не е член на алианса, разясниха изказващите се на митинга. Те сложиха и въпроса за какво България се готви да изпраща помощ, за каквато в действителност няма нужния потенциал, прибавя Българска телеграфна агенция.
Великов сподели още, че от през днешния ден във Варна стартира събирането на подписка срещу военната помощ за Украйна, както и за каквито и да било други страни.
 

Снимка: Българска телеграфна агенция
И жители на Ямбол се включиха в оповестеното в страната през днешния ден шествие. Между тридесет и четиридесет души се събраха пред постройката на читалище " Съгласие 1862 ". Сред тях бяха и представители на политическите партии Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " Изправи се, България ".
" Протестът е ориентиран към тези 175 депутати в българския парламент, които съумяха да гласоподават това решение за военна помощ за Украйна, което е извънредно притеснително. Всички ние желаем да има мир. Не желаем да се изпраща оръжие, на която и страна да е. Никъде не се е постигнал мир с оръжие ", сподели пред кореспондент на Българска телеграфна агенция уредникът на шествието Жени Димитрова.
 

Снимка: Българска телеграфна агенция
Според протестиращите изпращане на оръжия от България към Украйна би означавало и евентуална готовност на жива мощ. " Не е записано военнотехническа помощ в текста на решението, което гласоподаваха, а единствено военна помощ. Това е извънредно притеснително. Кой ще ни подсигурява, че няма да се изпраща жива мощ? Това решение ще бъде атакувано в Конституционния съд ", добави Димитрова.
 

Снимка: Българска телеграфна агенция
По думите ѝ митингът е цивилен, само че са поканени всички партии. Събралите се минаха в спокойно шествие по централната улица " Георги Раковски " в Ямбол, показва Българска телеграфна агенция.
 
 
 
26 Ное 20229826 Ное 2022147126 Ное 202213626 Ное 202213126 Ное 2022133726 Ное 2022600КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани24 Ное 202226619 Ное 202278318 Ное 2022236424 Sep 20222980
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР